Skip to content Skip to footer

Mikä Puhelin on Paras? Apple vai Samsung?

Älypuhelin ei ole enää vain uutuuden viehätystä, vaan alkaa melko lailla olemaan jopa välttämätön laite asioidessa: taskussa kulkeva tietokone on osoittautunut hyödyllyseksi laitteeksi ja sellaisen hankintaan halutaan siksi panostaa. Monella saattaa hankkia vanhan tavan sanelemana samanmerkkisen puhelimen kuin mitä aiemmin on käyttänyt, mutta aina silloin tällöin on tarvetta vaihtaa brändiä kokonaan ja siirtyä uusille vesille.

Puhelinmaailman kaksi perinteistä jättiläistä ja toistensa suurimmat kilpakumppanit ovat amerikkalainen Apple ja eteläkorealainen Samsung. Nämä kaksi ovat näyttäneet suunnan sille, mitä älypuhelimet nykyään ovat: Apple teki kosketusnäytöstä älypuhelimien standardin, kun taas Samsung toi Androidin kautta valtavan sovelluskaupan kuluttajien sormen päihin ja loi tarpeen lukuisille koodareille, jotka luovat ratkaisuja sovellusten muodossa.

Puhelinten lisäksi nämä kaksi isoa valmistajaa tarjoavat myös paljon muitakin tuotteita nimenomaan tietotekniikan saralla. Erityisesti Apple on tunnettu tietokoneistaan, jotka olivatkin yrityksen alkuperäinen tuote, mutta myös Samsungilla on omat versionsa näistä sekä laaja valikoima kodin elektroniikkaa.

Apple

Applen puhelimilla, eli iPhoneilla, on jopa kulttia muistuttava seuraajakunta, mikä kertoo tietysti onnistuneesta markkinoinnista.

Puhelimen käyttöjärjestelmä on iOS, jota pidetään yleisesti helpoimpana ja käyttäjäystävällisimpänä älypuhelinten keskuudessa. Se on melko suoraviivainen ja vaikkei iPhone olisikaan entuudestaan tuttu, perusteet oppii vartissa ihan vain puhelinta selailemalla.

Iphonea on moitittu akkujen huonosta kestävyydestä, mutta tätä selittää osaltaan se, että puhelimien prosessorit ovat melko tehokkaita. Yksi ratkaisu tähän on iPhone-pikalaturi, jolla virtaa saa nopeasti, muttei kuitenkaan niin nopeasti, että puhelin kärsisi.

Tiettyä mallia valittaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä Apple ei juurikaan muuta puhelimiensa ulkonäköä, joten kaksi täysin eritasoista luuria saattavat näyttää täsmälleen samanlaisilta. Värivalikoima on toki laajentunut 2010-luvun kuluessa.

Samsung

Samsungin ehdoton etu on puhelimien laaja valikoima. Toisin kuin Applella, joka valmistaa vain yhtä puhelinsarjaa, Samsungilla on useita, joista jokainen painottaa jotain tiettyä ominaisuutta.

Kuten jo mainittu, Samsung hyödyntää Android-käyttöjärjestelmää. Android perustuu avoimeen lähdekoodiin, eli kuka tahansa alan ammattilainen voi arvioida, miten se toimii. Toisaalta laitekohtaiset yksityiskohdat ovat tekijänoikeussyistä suljetun lähdekoodin takana. Avoin lähdekoodi kuitenkin johtaa siihen, että Androidin sovelluskauppa on paremmin varusteltu kuin Applella. Monesti pienemmät toimijat koodaavat sovelluksensa vain Samsungin käyttäjille, ja muille vasta sitten jos on aikaa ja rahaa.

Kilpailijoiden innostamana Samsung on alkanut panostaa erityisesti musiikin toistamiseen puhelimelta. Myönnettäköön, että Galaxy-sarjan puhelimissa oli ihan tyydyttävä äänentoisto, mutta se ei kuitenkaan ollut alan parhaimmistoa. Nykyään yhtiö on kirinyt tässä merkittävästi ja Samsung kuulokkeet ovatkin löytäneet uskollisen käyttäjäkunnan ja saaneet arvostelijoilta kehuja.

Miten löydän oikean puhelimen?

Kuten huomaat, Applen ja Samsungin välillä on joitakin perustavanlaatuisia eroja. Se, kumpi näistä sopii juuri sinulle, riippuu siitä, millaisia tarpeita sinulla on puhelimen suhteen. Applelta saa helppokäyttöisen käyttöjärjestelmän, mutta Samsungin puhelimiin saa enemmän erilaisia sovelluksia. Uutta laitetta valittaessa kannattaakin tehdä ensin vähän itsetutkiskelua.

Nykyajan puhelimet kuitenkin keskustelevat keskenään melko hyvin, eli ei se ole mikään maailmanloppu, jos valitset toisen ja vaikkapa muilla perheenjäsenillä on se toinen puhelin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että apua laitteen käytössä kannattaa kysyä ensin sellaiselta, jolla on samanlainen puhelin kuin sinulla.

Leave a comment

Yhteystiedot

Ensio Hynninen
Email:
 ensiohynn[@]gmail.com

JaroHokkanen.fi © 2024. All Rights Reserved.