Vielä 2000-luvun alkupuolella vanhemmat olivat sitä mieltä, että kaikki lasten vaivat johtuivat liiasta tietokoneen käytöstä. 2010-luvulla syylliseksi oli löytyneet älypuhelimet, jotka mädättävät aivot ja tekevät ihmisistä passiivisia. Mikä lienee seuraavana vuorossa, sen aika vielä näyttää. Vuosien varrella tietokoneiden syyllistäminen on vähentynyt ja nykyisin yhä useampi viettää aikaa tietokoneiden äärellä. Tietokoneet soveltuvat eri ikäisille ja mahdollistavat niin opiskelun, työskentelyn kuin myös harrastamisen.
Nykyisin tietokoneilla on pelaaminen on huomattavasti hyväksytympää kuin vuosituhannen alussa. E-urheilusta on tullut 2000-luvulla suosittu harrastus tai peräti ammatti. E-urheilun suosio kattaa kaikki mantereet ja eri ikäluokat. E-urheilu on harrastus yhdistää erilaisia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Samalla kun toiset pelaavat pelejä harrastelijoina, toiset pelaavat ammatikseen. E-urheilun lisäksi tietokoneilla pelataan rahapelejä. Monille tuttuja pelipaikkoja ovat online casino ja nettivedonlyönti. Myös uhkapelejä voidaan pelata sekä ammattilaisena, että harrastelijana. Esimerkiksi pokeri ammattilaiset voivat yltää turnauksissa suuriin voittoihin.
Lajityypit e-urheilussa
E-urheilupelejä on useita. Ne voidaan jaotella eri genreihin pelin ominaisuuksien mukaan. Suosituimpiin pelityyppeihin kuuluvat ensimmäisen persoonan ammuntapelit, eli FPS-pelit. Näissä peleissä pelimaailma avautuu pelaajalle hahmonsa silmin. Pelit ovat ammuntapelejä, joissa pyritään tuhoamaan kilpailijat. Yleensä e-urheilun suosituimmat FPS-pelit ovat joukkuepelejä, joissa kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan. Tällä hetkellä suosituin FPS-peli on Counter Strike: Global Offensive, eli CS:GO.
Taisteluareenamoninpelit eli MOBA-pelit ovat FPS-pelien ohella erittäin suosittuja e-urheilupelejä. MOBA-peleissä kuvakulma on yleensä ylhäältä katsova. Joukkuepeleissä on yleensä viisi jäsentä ja joukkueet kilpailevat siitä, kumpi ensimmäisenä tuhoaa vastustajan tukikohdan. Suosituimpia MOBA-pelejä ovat League of Legends sekä Dota2.
Yksinpeleistä suosituimpiin e-urheilupeleihin lukeutuu Stracraft 2. Starcraft 2 on reaaliaikainen strategiapeli eli RTS-peli. Olennaisinta RTS-peleissä on taktikoinnin taito, sillä voittajaksi selviytyy se, jonka taktiset taidot ovat kaikkein parhaimmat.
Taistelupelit ovat yksi tunnetuimmista peleistä. Taistelupeleissä ottelijat kohtaavat toisensa areenalla lähitaistelun merkeissä. Tunnetuimpia taistelupelejä ovat Street Fighter 2, Tekken sekä Mortal Kombat. Suosioon ovat nousseet myös Battle Royal pelit, jotka ovat yhdistelmiä selviytymispeleistä ja ammuntapeleistä. Suosituimpia ja tunnetuimpia Battle Royal pelejä ovat Fortnite sekä Apex Legends.
Taistelupelien ja Battle Royal pelien ohella löytyy myös niin urheilupelejä, liikuntapelejä, ajopelejä kuin virtuaalitodellisuuspelejä. Pelaajia löytyy runsaasti eri lajityypeille, mutta suosituimpia lajeja lienevät FPS-pelit, MOBA-pelit sekä RTS-pelit.
Millainen on e-urheilun suosio?
Elektronisen urheilun suosio on saattanut yllättää monet, sillä vuosia takaperin e-urheilu ei vielä ollut kaikkien tuntema laji. Nykyisin e-urheilu on kuitenkin suosiossaan ohittanut jopa monet perinteiset urheilulajit. Vaikka e-urheilun suosio ei vielä yllä jalkapallon suosion tasolle, on suosio erittäin suuri. Jalkapalloa seuraa keskimäärin 3,5 miljardia ihmistä maailmassa, kun taas e-urheilu kerää 500 miljoonaa katsojaa. On totta, että jalkapallon kanssa samaan suosioon yltäminen ei ole vielä lähellä, mutta suosio on jo suurempi, kuin esimerkiksi golfilla tai baseballilla.
E-urheilu tarjoaa runsaasti lajeja, joita seurata. Samalla kilpailuita on vuoden jokaiselle kuukaudelle. Suurimmat turnaukset ovat kuitenkin ne, jotka keräävät eniten katsojia. Suurten turnausten aikana fanit ovat liimautuneet näyttöjen ääreen seuraamaan otteluita samalla kun vedonlyöntisivut käyvät kuumina. Jokainen pelaaja pelaa tosissaan, joten pelit ovat erittäin jännittäviä seurata. Fanit kannattavat omia suosikkejaan ja vedonlyöjät pyrkivät onnistuneisiin vetoihin. Tunnelma onkin usein hyvin mukaansa tempaava.
Pelaajilla on takanaan kuukausien ja vuosien harjoittelu sekä oman tuloksen analysoiminen. Työ päästä suuriin kilpailuihin on kova, sillä vain parhaat pääsevät karsinnoissa etenemään finaaleihin. Pelaaminen ei ole vain koneen ääressä istumista, sillä pelaaminen vaatii taitoa ja tietoa sekä kommunikointikykyä. Kun voittopotissa on miljoonia dollareita, ei kukaan joukkue halua hävitä pienen virheen takia.