Tänä vuonna jalkapallon MM-kilpailut ovat saaneet entistä enemmän huomiota mediassa – myös jalkapallon ulkopuolella. Syynä on tietenkin FIFA:n päätös viedä pelit Qatariin, joka ei ehkä maineeltaan ole kuitenkaan niitä kaikista parhaita. Mutta vedonlyönti on käynyt kuumana aina siitä lähtien, kun tiedettiin, mitkä joukkueet tulevat kisaamaan maailman parhaan joukkueen tittelistä.
Qatarin kanssa valintavaiheessa kisoja toivoivat myös USA, Etelä-Korea, Japani ja Australia, ja viimeiselle äänestyskierrokselle näistä pääsivät kisat saanut Qatar ja USA – ja lopullisessa äänestyksessä Qatar sai kisat äänin 14-8. Mikä sitten sai FIFA:n päättämään näin vuonna 2010, niin siitä on monia skenarioita, mutta oli miten oli, kisat alkavat aivan näinä päivinä, ja Lusain, Al-Khawr ja Doha ovat kisojen näyttämönä neljällä eri stadionilla, joista isoin on Lusail, jonka kapasiteetti on 87 000 katsojaa.
Lusail stadion on kisojen päänäyttämö ja 87 000 katsojaa vetävän stadionin ulkoasun on suunnitellut 83-vuotias britti Norman Foster, jota pidetään yhtenä koko maailman merkittävimmistä arkkitehdeistä.
Qatar ja jalkapalloilu
Se, että Qatar sai jalkapallon MM-kisat, oli tulosta valtion toiveiden eteenpäin viemisestä isolla tukulla rahaa. Se johti myös suuriin rakennustöihin Qatarissa, mikä onkin näiden menneiden vuosien aikana aiheuttanut närää ja nostanut maan ja Qatarin työläistenolot pääpuheenaiheeksi jalkapallon sijasta.
Monet katsojat ympäri maailman ovatkin kertoneet boikotoivansa kisoja ja jättävänsä ne katsomatta – onko sillä mitään merkitystä jalkapallon isossa kuvassa, tuskin, sillä raha on jo pitkälti liikkunut ja jalkapallon harrastajia ja MM-kisojen faneja löytyy satoja tuhansia, joten on todennäköistä, että suurin osa otteluista tulee olemaan täynnä katsojia – joko kisaturisteja tai paikallisia.
MM-kisojen joukkueet ja voittajasuosikit
Aasian jalkapalloliitto aloitti karsinnat vuoden 2019 kesäkuussa. Isäntämaa Qatar pääsi kisoihin automaattisesti joutumatta karsimaan. Afrikassa karsinnat aloitettiin vuoden 2019 syyskuussa ja Etelä-Amerikassa lokakuussa 2020. Pohjois- ja Väli-Amerikan jalkapalloliitto sekä Euroopan jalkapalloliitto aloittivat omat karsintansa maaliskuussa 2021. Oseanian MM-karsinnat pääsivät alkamaan vasta maaliskuussa 2022, sillä karsinnat kokivat lykkäyksiä koronaviruspandemian takia.
Karsintojen kautta kisoihin pääsi lopulta tuttu määrä joukkueita, eli 32 joukkuetta, jotka jaettiin huhtikuun Dohan arvonnassa kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon. Lohko A:ssa pelaavat Qatar, Ecuador, Senegal ja Alankomaat – lohkon voittajasuosikki on selvästi alankomaat. Lohko B:ssä pelaavat Englanti, Iran, USA sekä Wales ja lohkon voittajasuosikki on Englanti. Lohko C:ssä pelaavat Argentiina, Saudi-Arabia, Meksiko ja Puola ja tämä on näistä kolmesta lohkosta ehkä se etukäteen tiukin, mutta Argentiina lienee etukäteen suosikki. Jokaisesta alkulohkosta kaksi parasta etenee pudotuspeleihin, ja jokainen joukkue kohtaa toisensa kertaalleen alkulohkossa, eli jokaiselle joukkueelle tulee vähintään kolme MM-ottelua.
D-lohkossa pelaavat Ranska, Australia, Tanska ja Tunisia, ja tämän lohkon suosikki etukäteen on Ranska. Lohko E:stä löytyvät Espanja, Costa Rica, Saksa ja Japani, ja lohkosuosikkeina lähtevät kamppailuihin Saksa ja Espanja, joiden kummankin odotetaan etenevän pudotuspelivaiheeseen. Lohko F:ssä pelaavat Belgia, Kanada, Marokko ja Kroatia ja tästä lohkosta voi olla tulossa yllätyksellinen. Lohko G:ssä pelaavat Brasilia, Serbia, Sveitsi ja Kamerun ja tämä lohko on myös todella tasainen näin etukäteen veikattuna. Lohko H:ssa pelaavat sitten vielä Portugali, Ghana, Uruguay sekä Etelä-Korea, ja tämäkin lohko tuntuu varsin tasaiselta ilman selvää ennakkosuosikkia.
Koko MM-kisojen suurimmat suosikit ovat Brasilia, hallitseva mestari Ranska, Argentiina, Englanti, Espanja ja Saksa. Viisinkertainen Jalkapallon MM voittaja Brasilia on vedonlyöntitoimistojen ennakkosuosikki näihin kisoihin. Brasilian viimeisimmästä MM-voitosta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta ja maa tavoittelee kuumeisesti maailmanmestarin titteliä. Brasilia ei ole kuitenkaan viime vuosina pystynyt kehittämään joukkuepeliään sellaiselle tasolle, joka on vaadittu MM-tittelin voittamiseen. Kukaan ei kiistä, etteikö Brasiliasta yhä vielä tulisi maailmalle loistavia pallotaitureita, mutta nykyaikana taituruus ei yksin riitä, vaan voittamiseen tarvitaan koko joukkueen onnistumista, sekä valmentajaa, joka osaa peluuttaa joukkuettaan oikein eri vastustajia vastaan.
Ehkä Brasiliaa parempi voittajasuosikki tulla Eurooopasta. Hallitseva maailmanmestari Ranska on voittajasuosikki siinä missä moni muukin. Ranskan Mbappe ja Pogba tietävät, mitä maailmanmestaruus vaatii, ja kisajoukkueen näytöt ovat olleet vahvoja karsinnoissa. Joukkueen valmennus on myös tarvittavalla tasolla, mutta jokainen katsoja ja fani tietää, että jokaisessa MM-turnauksessa tulee myös yllätyksiä. Tällä kertaa yksi syy yllätyksien tulemiselle voi olla itse Qatar, ja sen olot – millaisissa kuumissa olosuhteissa otteluita lopulta pelataan?
Kolmantena joukkueena tekisi mieli vielä nostaa joko Englanti tai Saksa mestariehdokkaiden joukkoon. Englanti koska nykyään Englanti on noussut aivan kärkijoukkueiden tasolle joukkueellisestikin, ja Saksa – koska Saksa on aina ollut kova isoissa turnauksissa.
Lionel Messi on nostanut omiksi suosikeikseen Brasilian ja Ranskan. Lähinnä syinä ovat mm. se, että Ranskan joukkue on kasvanut hyvin yhteen ja valmentaja Didier Deschamps on saanut tehdä kohtuullisen rauhassa työnsä joukkueen rakentamisen kanssa. Messi ei jättänyt omaa kotimaatansa eli Argentiinaa pois laskuistaan, vaan pikemminkin puhui näistä kahdesta muusta maasta Argentiinan haastajina.
Entä sitten Espanja? Ainakin joukkueessa on taitoa, mutta miten onnistuu yhteispeli? Pelaajat kuten Ferran Torres, Alvaro Morata, Gerard Moreno ja Jordi Alba tähdittävät Espanjan maajoukkueen, eikä mikään näyttämö ole näille pelureille liian iso.
Qatar ja kisojen rakentaminen
Brittiläisen The Guardianin selvityksen mukaan yli 6 500 ulkomaalaista työntekijää on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun maalle myönnettiin jalkapallon MM-kisat. Nämä orjan asemassa olleet työntekijät tulivat Pakistanista, Intiasta, Nepalista, Sri Lankasta ja Bangladeshista- maista, missä on miljoonia työttömiä, ja lähes kaikenlaiset työt kelpaavat – myös erittäin vaativat Qatarin olosuhteet.
Lehden tekemän selvityksen mukaan keskimäärin 12 vierastyöläistä kuoli viikossa rakennustöissä – mutta näiden tiedossa olevien kuolleiden lisäksi, työntekijöitä saapui myös Filippiineiltä ja Keniasta, eikä heidän tilastojaan ole mistään saatavilla – ja itseasiassa viimeisten kahden vuoden eli 2020-2022 kaikki työntekijätilastot ovat epävarmoja. Rakennustyöt olivat näiden vuosien aikana valtavat. Qatariin rakennettiin seitsemän uutta jalkapallostadionia, uusi lentokenttä, paljon infraa kuten teitä, julkisen liikenteen palveluita sekä hotelleja.
Lusail – uusi kaupunki aavikolla
Qatar käytännössä rakensi 12 vuodessa uuden kaupungin rannikolle. Se on Qatarin toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee rannikolla, Al Daayenin kunnan eteläosassa. Lusail sijaitsee noin 23 kilometriä pohjoiseen Dohan keskustasta, hieman West Bayn laguunin pohjoispuolella, yli 38 neliökilometrillä, ja sillä on lopulta infrastruktuuri 450 000 ihmisen majoittamiseksi.
Lusail oli ja on Lähi-Idän ensimmäisiä ison mittakaavan kaukokylmäprojekteja, jossa on hyödynnetty täysimääräisesti EN-standardiin perustuvia kiinnivaahdotettuja putkisto- ja venttiiliratkaisuja. Kaupunki rakentui käytännössä tyhjästä Qatarin rannikolle pääkaupunki Dohan pohjoispuolelle ja toimii sitten nyt jalkapallon FIFA World Cup:n päänäyttämönä.
Lusail on myös yksi ensimmäisiä kaupunkeja maailmassa, jonne on saman tien kaupungin infran rakentamisen yhteydessä rakennettu varsin kattavaa sisäistä sähköistä liikennettä. Kaupungin sisällä on itseasiassa useita eri reittejä, joilla nämä sähköiset ”ratikat” kulkevat, ja reitit ovat kerrottu selkeästi myös turisteille värikoodein, jotka ovat punainen, vihreä, kultainen, oranssi, turkoosi, pinkki sekä violetti linja.
Yksi erikoisimmista kisoja koskevista huhuista on, että Lusailiin väitetään suunniteltavan keinotekoisia pilviä, jotka synnyttäisivät sadetta ja varjoa kuumassa ilmanalassa pelattavien otteluiden ajaksi.